Philodendron hederaceum (P. Brasil)

Bizde daha çok Brasil adlı variegata kültivarı tanınmıştır. Bu kültivarı yanlış olarak Philodendron Brasil adı ile tanıtır ve satarlar. Aslında ayrı bir tür değil Philodendron hederaceum türünün doğal bir kültivarıdır.

Philodendron hederaceum 'Brasil' kültivarı

Philodendron hederaceum ‘Brasil’

Özellikleri

Eski bilimsel adı Philodendron scandens olan Philodendron hederaceum kalp şeklinde yaprakları olan bir tropikal yağmur ormanı bitkisidir. Philodendron micans da yine bu türün eski adlarındandır. Gerçi yapraklar tam bir kalp şeklinde değil, biraz uzuncadır. Kuzey Amerika kıtasının en güneyindeki, özellikle Karayipler’deki ve Güney Amerika kıtasının en kuzeyindeki ormanlar yaşam alanlarıdır.

Doğal yaşam alanlarında yaprakları en-boy olarak 8cm×10cm veya 15cm×25cm gibi gelişir. Küçükken ve koyu gölge yerlerde yapraklar çok küçük ve daha yuvarlakçadır. Ağaçlara tırmanıp güneşe ulaşınca irileşirler. Ayrıca yeni gelişim körpe uçları kuvvetli ışık ya da güneş etkisiyle hoş bir kızarıklıkta, pembemsi olur.

Yapraklar ne kadar iri olursa o kadar az yuvarlak gelişirler. Ev ortamlarında yapraklar genelde doğal halinden daha küçük ve daha yuvarlakça kalp biçiminde gelişir.

Philodendron hederaceum ‘Brasil’ kültivarı ise oldukça değişken özellikler gösterir. Normalde yaprakları sarımsı çok açık yeşil ve normal yeşil karışık desenlidir. Fakat duruma göre yaprakların renklerinde ve şekillerinde değişiklikler olabiliyor. Sebep ısı ve ışık farklılıklarıdır. Çok hızlı gelişim şartlarında bazen sırf beyaz yaprak geliştirdiği olur ama beyaz yapraklar bir veya iki, üç gibi az sayıda kalır. Bazen tamamıyla esas türü gibi sırf yeşil yapraklı hale dönerek hayatına devam eder. Yapraklarının biraz dar yapılı ve sırf fıstık yeşiline benzer tonda çok açık yeşil gibi sarımsı bir renge dönüştüğü de görülmüştür.

Philodendron hederaceum bitki türü

Philodendron hederaceum

Yetiştirme, bakım

Işık ihtiyacını Brasil kültivarına göre yazıyorum. Esas tür için pek fark etmez. Yeterince kuvvetli ışık almalıdır. Işık yetersizliğinde düz yeşil ve mini yapraklı ve gereğinden uzun cılız dallı halde gelişecektir. Güçlü aydınlık yer gerekiyor. Sabah güneşini veya akşam güneşini direkt alabilir.

Sürekli ev içinde tutun. Yerini hiç değiştirmeyin. Havalanması filan daima bulunduğu yerde olmalıdır. Yazın dışarıya çıkarmayın.

Değneğe bağlı veya sarkıcı

P. Brazil veya esas tür ikisi de pothos salon sarmaşığı gibi ince dallarla gelişir. Dallar dik duramaz. 1m kadar değnek, kuru yosunla kaplanmış veya sırf çıplak değnek olabilir. Saksıya sabitleyerek dallarını bağlamanız gerekir. Ya da yüksek sehpa üzerinde sarkıcı yetiştirebilirsiniz.

Toprak ve sulama

Philodendron hederaceum ve Brasil kültivarı için saksı büyüklüğüne göre: 15cm çaplı ve daha küçük saksılar için sadece torf toprak. Daha büyük saksılarda ise 3 ölçü torf toprak  + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmalısınız.

Bitki besini: İlkbahardan sonbahara kadar sadece ayda bir defa, salon bitkilerine özel genel kullanım bitki besininden verin.

Sulamayı toprak üst yüzeyi 3-4cm derine kadar yeterince kuruduğu zamanlarda, kış boyunca ise daha fazla kuruduğu zaman yapın. Yaz kış her zaman saksı alt deliklerinden bolca su dışarı çıkacak bollukta su ile sulayın. Aksi takdirde yani az miktar su ile sulamalara devam ederseniz toprak bozulur, zehirlenir ve bitkiniz köklerden başlayarak çürür gider.

Budama, hava nemi ve temizlik

Metrelerce uzayıp gitmesine izin vermeyin. İstediğiniz boyda kalması için fazla uzayan dallarının tepesini koparın. Hem böylece yanlardan daha fazla dallar verir ve daha çok dallı, daha zengin görünümlü olacaktır.

Yapraklarına su fısfıslamayın. Elinizden geldiğince sık sık ıslak bezle yapraklarının her yerini, yaprak saplarını ve dallarını silin. Nemli hava seviyor, yapraklarına su fısfıslayın gibi tavsiyeleri ciddiye almayın. Ev ortamlarının hava nemliliği fazlasıyla yeterlidir. Yetmeyeceğini düşünüyorsanız hava nemlendirme sayfasında anlattığım gibi tepsi, çakıl taşları vesaire yöntemler kullanın ama yapraklara su fısfıslama hatasına düşmeyin. Çünkü esintisiz odalarda feci hastalık yapar.

Üretim

Philodendron hederaceum ve Brasil kültivarını çoğaltmak için ilkbahar ortasında (Hıdrellez) dallarını kesip iki gün suda bekletin. Sonra toprağa dikin. Köklenme yaprak boğum yerlerinin çevresinden olur. Yani toprak altında kalacak kısımda en az bir tane yaprak boğum yeri olması şarttır. Ayrıca suda da köklendirebilirsiniz. (bakınız: Arum suda köklendirme). Ama kökler çıkar çıkmaz, fazla uzamalarını beklemeden toprağa dikin.

Diğer bir üretim yolu daldırma yöntemidir. Dalından kesmeden, uzun bir dalını eğerek aynı saksıda veya başka bir saksıda köklenecek boğum yerlerini toprağa gömün. İki ayda yeterince köklenmiş olurlar. Sonra bu köklenen dalı ana bitkiden keserek ayırın. Bu işi de yine ilkbahar ortasında başlatmalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.