Bahar dalı

Bahar dalı ilkbaharda yoğun bir şekilde gösterişli çiçekler açan orta boy bir çalıdır. Gülgiller (Rosaceae) familyasının Chaenomeles japonica türüdür (1). Ana vatanı Japonya’dır. Ve ayva benzeri meyveler verdiği için Japon ayvası demişler (İngilizce adı böyledir yani Japanese quince). Ayrıca süs ayvası da derler.

Chaenomeles japonica türü bahar dalı bitkisi

Chaenomeles japonica, bahar dalı (2)

Özellikleri

Dalları dikenli çalı şeklinde gelişir. Kışın yapraklarını döker. Boyu ortalama 1 metredir. 2 metreye kadar uzayan çeşitleri var. Yerine göre boyları 3 metreyi geçebilir.

İlkbaharda dalları çok güzel çiçeklerle dopdolu olduğu için sevilen bir park – bahçe süs bitkisidir. Bahar dalı denmesi de bu yüzdendir. Çeşitlerine göre çiçek renkleri pembe, beyaz, somon rengi, kırmızı, turuncu ve bu renklerin çeşitli tonlarında olur.

Çiçek açma zamanı kış sonu ya da ilkbahar başıdır.

Meyveleri tam olgunlaşsa bile muşmula gibi çürümeye yüz tutup yumuşamadıkça yenmez. Veya pişirmek gerekir. Çünkü hem çok sert hem de oldukça buruk bir lezzeti vardır. Ama yumuşayınca tatlılaşır. (1)

Bonsai için elverişlidir.

Kış soğuklarına en fazla -30C dereceye kadar dayanır (3).

Bahar dalı yetiştirme

Güneşli yerleri sever. Bir yere dikince üçüncü yıldan itibaren budamalar dışında hemen hiç bakım istemez. Bu yüzden bakımı hakkında sözü uzatmaya gerek yok.

Kireç taşlı veya kireçli topraklarda gelişimi çok yavaş olur. Onun için eğer fidanı ekeceğiniz yerde toprak uygun değilse açacağınız çukurdan çıkardığınız toprağı bol miktarda torf veya leonardit ile karıştırın. Sonra bu toprakla fidanı dikin. İlk yıl düzenli sulayın. İkinci yıl sulamaları fazla ihmal etmemeye çalışın.

Budama

Dipten çok dallı (birkaç ana gövde halinde olarak yetiştirmenizi ve fazla uzamasına izin vermemenizi tavsiye ederim. Ufak tefek şekillendirme budamalarını ilkbaharda çiçek açtıktan hemen sonra yapın. Fazla yaşlanan ana gövde dalları en dipten keserek gençleştirme budamalarını ise sonbaharda yaprak dökme zamanında yapın. Veya kalın ve büyük dalları azaltmak istiyorsanız yine sonbaharda budayın.

Bahar dalı fidanı üretimi

Gülgiller familyasından ağaç ve çalı türlerini çelikle türetmek kolaydır. Köklenmede zorluk çıkmaz. Bahar dalı da dolayısıyla öyledir. İlkbahardan sonbahara kadar yarı olgun dal çeliği, kış başında tam olgun dal çeliği yöntemleriyle kolayca fidan üretebilirsiniz. Ayrıca basit daldırma ve serpentin daldırma yöntemleri de gayet uygundur.

1- Chaenomeles japonica – Wikipedia
2- Chaenomeles japonica japanese maules quince flowering shrub – Myloview
3- Chaenomeles speciosa – Dave’s garden

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:

'Bahar dalı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ömür, İzmit dedi ki:

    Sonbaharda çeliklediğim parmak kalınlığındaki çelik filizlendi ve tomurcuklandı. Saksıdan ne zaman ve nasıl transferini yapabilirim acaba?
    ***
    Filizlenmesine aldanmayın. O daha hiç bir kök vermemiştir. Mayıstan itibaren çok yavaş bir şekilde kök salmaya başlar. Gelecek yılın yani 2023 şubat veya mart ayına kadar hiç dokunmayın.

  2. Nedret, Kırklareli dedi ki:

    Bahar dalını çelikten çoğaltmak istiyorum mart ayı çelikle çoğaltmak için uygun mu?
    ***
    Şubat başı daha uygun olurdu ama yine de deneyin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.