Kaktüs çürümesi, yeni alınca yapılması gerekenler

Çok kişi çiçekçilerden aldığı kaktüslerin çürüdüğünden şikâyetçi. Bu tür şikâyetler aşırı yoğun. Çürüme sebepleri ise yüzde doksan dokuz üretici ve satıcı kişilerin hatalarıdır. Peki kaktüs çürümesi karşısında neler yapabilirsiniz? Yeni satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekir? İlk günlerde nasıl bakım yapacaksınız? Burada detaylarıyla anlatılmıştır.

Kaktüs kök çürüme problemleri, tedbirler ve tedavi yolları

Kaktüs çürümesi şikayetleri

Bunları başlıca üreticilerin ve satıcıların hataları ve satın alan kişilerin hataları olmak üzere başlıklar altında inceleyelim.

Yılların birikimi tecrübelerimden ve araştırmalarımdan çıkardığım sonuçlara ve çeşitli sayfalara gelen on binlerce şikayetlere göre kaktüs vb sukulent bitkilerin satın alındıklarından hemen sonra çürümelerindeki başlıca sebebin onları üretenlerin üretim metotları olduğundan emin oldum. Ve toprak yerine kullandıkları akıllara zarar çörçöp şeyler.

Üreticilerin hataları

Kaktüslerin hızlı ve kof gelişmelerini sağlamak. Sera şartları mükemmel olunca uydur kaydır besleyici toprak karışımlarının kaktüslere zararı olmuyor. Bazıları fırça kılı gibi salt lif kullanıyor. Liflere tutunmuş bitki besini / gübre artıkları başka ortamlarda lifler ıslandığında hemen anında kaktüsü çürütüyor. Diğer tuhaf toprak karışımları da aynı etkiyi yapıyor. Her şeyleri sadece kaktüsleri hızlıca büyütüp satmak için. Başka şeylere hiç önem vermezler. Kaktüsler o ortamdan çıkıp başka yerlere gittiklerinde, bir de hava biraz serinse toprak da ıslak ise hemen kök çürümeleri başlıyor. Hiç gecikmez. Bünye kof olunca köklerdeki çürüme hemen bütün bünyeye geçer.

Satıcıların hataları, satıcılara tavsiyeler

Toptancılardan veya üreticilerden kaktüsleri alırken topraklarının kupkuru olduğundan emin olun. Aldıktan sonra sulamayın. Bir damla su bile vermeyin. Müşterilerinize de (eğer mevsim yaz değilse) sulamamaları gerektiğini sıkıca tembih edin. Sonra gelip başınızı ağrıtmasınlar. Hem güven kaybına uğramayın.

Kaktüs alan müşteriler olarak sizin hatalarınız

Toprağı kupkuru bile olsa serin ve soğuk mevsimlerde kaktüs almayın. Eğer alırsanız mutlaka toprağı kupkuru olanlarından alın. Yaza kadar sulamamalısınız. Yılbaşı kaktüsü olsa dahi bu şartlara uyun. Daha aşağıda gerekli açıklamalar var.

Kaktüs çürümesi problemine karşı önlem ve tedavi

Kaktüs almak için en iyi zaman yaz başıdır (haziran ayının ikinci yarısı). Yukarıda dediğim gibi maalesef kaktüsleri hiç olmaması gereken çörçöp şeylerde yetiştirip satışa çıkarırlar. Eğer kaktüs toprağında olduğundan eminseniz ona bile güvenmeyin. Alır almaz acilen saksıdan çıkarın. Kökleri yıkayın. Sonra kurulayın ve serince havadar bir yerde bekletin. Kökler biraz kuruyacak olsa bile önemli değil. Çürümesinden bin kat iyidir. O sırada toprağını en sağlıklı şekilde hazırlayın.

Sonra yeni toprağına güzelce yerleştirin. İlkin sulamayın. Birkaç gün kaktüsünüzün istediği güneş vb şartlar ne ise tam öyle bir yerde dursun. Sonra günün sıcaklığı saksıdan tam gittiği vakitte (mesela güneş battıktan birkaç saat sonra veya sabaha karşı) saksı alt deliklerinden bol miktarda su dışarı çıkacağı kadar su dökerek sulayın.

Çürüme başlamışsa

Kaktüs çürümesi problemlerini kök çürümesi ve gövde çürümesi olarak ikiye ayırmak lazım. Buna göre yapmak gerekenleri ilgili başlıklar altında yazdım.

Kaktüs köklerinin çürümesi, sebepler ve gerekenler

Sebepler çok. Özellikle yeni satın alınan kaktüslerin kökleri hemen çürüyebilir. Yukarıda gereken önlemleri yazdım. Yeni alınanlardaki sebep genellikle üretilirken verilen bitki besinlerinin köklere ve saksı içindeki toprak vb maddelere yapışıp kalması, değişime uğramasıdır. Sonra suladığınızda o maddeler kökleri hemen çürütür.

Diğer etkenlerin başında sizin yanlış sulama tarzınız gelir (⇒ bakınız). Kullandığınız yanlış toprak, üç dört yıl toprak değiştirmemek vesaire hatalarınız da kökleri çürütür. Bununla kalmaz, gövdesinde ve varsa dallarında da çürümeler yapar ya da ölümcül yaralar açar.

Kök çürümesini nereden anlarız? Ne yapacağız?

Tür özelliğine göre değişir. Yumruk kaktüslerde anlamak pek kolay değil. Diğer çoğunlukta dış derinin buruşması gibi bir hal, gövdenin dik duramaması gibi semptomlar, daha ciddi vakalarda ise kaktüs üzerinde yer yer siyah noktalar, kahverengi noktalar oluşması köklerin çürüdüğünü gösteren alametlerdir.

Kaktüsünüzü topraktan sökün. Tüm köklerini tam dipten kesin. Havadar bir yerde açıkta 10-15 gün bekletin. Doğru toprak karışımı hazırlayın. Yeniden dikin. Toprak ilkin kuru olsun. Kaktüsünüzü türün göre gereken şartlarda tutun. Hava sıcaksa 5-6 gün sonra, serinse duruma göre 1-2 ay sonra sulayın. Veya birkaç ay hiç sulamayın.

Kaktüs çürümesinin gövdede ve dallarda olması

Bu da iki kısma ayrılır: Çürümenin en dip kısımda olması ve üst kısımlarda olması. Duruma göre gereken tedaviyi yaparsınız.

Dip çürümesi

Gövdeyi çürük yerin bir iki santim yukarısından, en sağlıklı yerinden kesin. Kesik yer iyice kuruyana kadar açıkta çok fazla havadar bir yerde 15-20 gün bekletin. Sonra uygun toprak karışımına dikin.

Üst kısımlarda çürüme

Gövdeyi çürük yerin birkaç santim alt tarafından en sağlıklı yerinden kesin. Havadar bir yerde tutun. Bir iki ay hiçbir şekilde sulamayın. Mümkün olan en yakın uygun bir zamanda mutlaka toprağını değiştirin.

Kaktüs çürümesi ile ilgili son söz

Hevesinize hakim olun. Her zaman kaktüs almayın. Her gördüğünüz kaktüsü almayın. En baştaki tavsiyelerimi hiç aklınızdan çıkarmayın.

Kaktüs toprağı diye satılan mamüllere asla güvenmeyin. Fayda umarken kaktüsünüzün çürümesi ile karşılamanız mümkündür. Kendiniz en sağlıklı toprak karışımını hazırlayın. Sukulent türlere özel toprak sayfasında bu konuda birçok ip uçları var.

Kaktüs denen her türün kaktüs olmadığını, farklı şartlarda farklı usullerde bakım istediklerini, hatta Kaktüsgiller familyasından bile her türe farklı şartlar, farklı bakım gerekiğini bilin. Buna göre elinizdeki türlerin gerçek bilimsel adlarını öğrenin ve yetiştirme, bakım, üretim işlerini en doğru bilgilerle sürdürün.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler: |

'Kaktüs çürümesi, yeni alınca yapılması gerekenler' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Dilara Gökbel dedi ki:

    Merhaba, ben soğuk bir ilde yaşıyorum. Bir arkadaşım bana hediye olarak kaktüs almış. Yeni toprağa geçirmek istiyorum fakat anladığım kadarıyla yanlış bir zamanlama. Ama kabın altında delikler yok saksı değiştirme işlemini yapabilir miyim? Yapabilirsem nasıl?
    ***
    Gerçekten kaktüs ise yaza kadar hiç sulamamakla hayatta kalabilir. Şimdi başka saksıya geçirmekle uğraşmayın.

  2. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Maalesef sitenizi görmeden önce iki kaktüs aldım. Durumları iyi görünüyor. Şu an onları güneşte mi tutmalıyım yoksa serin bir yerde mi emin olamadım. …
    ***
    Fotoğrafını gönderdiğiniz kaktüslerin her ikisi de çok kuvvetli güneş ışınlarıyla günde en az 4-5 saat iyice ısınması gereken türlerden. Ayrıca renkli olanı kış boyunca oldukça soğuk bir yerde susuz bırakılarak dinlendirilmesi gereken kaktüslerden. Diğerine de gerekir elbette ama ona çok önemli değil. Her ikisi için de esas gereken şey saatlerce tam direkt güneş ışınları. En önemli şey bu. Güneş yoksa diğer sorularınızın da bir anlamı yok. Bu yüzden onları sildim. Diğer adını yazdığınız tür kaktüs değil. Onunla ilgili sorularınız varsa lütfen kendi sayfasına yazın. O tür için güneşin azı çok fark etmiyor. Hiç güneş almasa bile sadece bulunduğu yerin çok güçlü ışıklı olması yeter.

  3. Nuray, Trabzon dedi ki:

    Daha dun aldım. Toprağını hemen değiştirmeli miyim?
    ***
    Şimdi toprağını değiştirip bir de sularsanız hemen çürürler. Kışın hiçbir tür yeni bitki almamalısınız. Yaza kadar susuz bırakmakta yarar var. Sonra toprağını değiştirin.

  4. Pınar, Mersin dedi ki:

    Kaktüse sadece torf toprak kullanılmaz değil mi? Kırmızı toprak kullamsam olur mu?
    ***
    Duruma göre torf topraklar tek başına olabiliyor ama yine de öyle tavsiye etmem. Kırmızı toprak için de aynı şey geçerli. En güvenlisi en iyisi şu sayfadaki bilgiler ışığında kaktüsünüzün tür özelliğine göre uygun toprak karışımını yapın: Succulent türlere özel toprak

  5. Sümeyye, Edirne dedi ki:

    Bir hafta önce kaktüs aldım aldığımın ertesi gün saksı değişimi yaptım. Değiştirirken çok az miktarda can suyu vermemi söylediler öyle yaptım. Ama toprak hiç suyu çekmedi ve sukulentimde beyazlık ve çürümeler oluşmaya başladı. Ne yapmalıyım bir fikrim yok. Ayrıca geçen seneden kalan bir kaktüsüm var o da cansızlaşmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Kaktüs olmayan türleri bile kış zamanında almak büyük hata. Kaktüsünüzü topraktan söküp kök kısmını yıkayın. Çürük yerleri kesin. Kurulayın. 10 gün açıkta bekletin. Sonra “kaktüslere uygun kupkuru toprak karışımı“na dikin ve havalar iyice ısınana kadar sulamayın. Bir daha sadece kaktüs değil hiçbir bitkiden kış aylarında almayın diye herkese tavsiye ediyorum. Bu kim bilir kaç yüz bininci oldu. Her yıl kış aylarında binlerce aynı şikayetler her tür bitki hakkında gelir. Her kış aynı şey.

  6. Ayşe, Ankara dedi ki:

    Dün bir kaç tane kaktüs aldım ve saksıları değiştirdim. Bugün çok az su verdim. Bu safayı keşke önce bulup okusaydım. Şimdi tekrar çıkartıp kurutsam mı acaba? 1-2 tanesi toprağı ıslak, diğerleri kuru idi. Bir tanesi çiçekli. Onları diktiğim yerden çıkartayım mı? Birkaç kaktüsü biraz yayvan saksıya bir arada ektim. Bir problem olur mu?
    ***
    Her ihtimale karşı söküp kuru toprağa dikmek iyi olur. Birkaçını aynı saksıya dikmek daha iyidir. Tek tek saksılarda uğraşmak ayıptır söylemesi pek akıllıca değil. Her yıl mayıs sonu gibi söker ve tekrar yeni aranjmanlar yaparsınız. Hem toprağını da yenilemiş olursunuz.

  7. Ece, Kastamonu dedi ki:

    Ben kaktüs alalı bir hafta oldu. Üzerinde ip gibi pamuk dolalı. Onu koparsam bir şey olur mu? Çok kötü duruyor.
    ***
    Ne olduğunu bilmiyorum ama kendi tüy vs uzantıları olsa bile madem beğenmiyorsunuz dikkatlice makasla kesin. Koparmaya çalışırsanız kaktüse zarar verirsiniz.

  8. Handan, Ankara dedi ki:

    İnternet üzerinden 10 tane sukulent ve kaktüs aldım. Oldukça sağlıklı ve sağlam bir şekilde geldiler. Toprağı çok ıslak. Hemen saksısını ve toprağını değiştirmeli miyim yoksa kurumasını mı beklemeyim? Daha büyük bir saksıya mı geçirmeliyim?
    ***
    Ne gibi türler olduğunu bilmeden kesin bir şey diyemem ama gerçekten sukulent ve kaktüs iseler her kim size ıslak toprakta onları göndermişse anlaşılan satış yapmaktan başka hiçbir şeyden anlamayan biri. Siz onları hemen ıslak topraktan kurtarın ve kuru bir toprağa dikin. Çok havadar bir yerde tutun. İlk 12 gün hiç sulamayın.

  9. Ayşen, Gaziantep dedi ki:

    Dün üç kaktüs aldım. Minik saksıdalar. Hemen saksılarını değişmeli miyim? Aldığımda iki tanesi toprakla birlikte saksıdan çıkmıştı. Kuruluktan olduğunu düşünüp biraz su verdim. Çürümemesi için ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Saksı değiştirmekten daha önemlisi önce doğru toprak karışımı yapmanızdır. Acele etmeyin. Diğer sorunuz zaten bu sayfanın konusu. Yazı içinde “Kaktüs çürümesi problemine karşı önlem ve tedavi” başlıklı kısıma bakım.

  10. Havva, İzmir dedi ki:

    Merhaba ben arkadaşlarımdan aldığım köksüz kaktüs ve sukulentleri bir hafta kadar önce dikmiştim ama toprağım kötüydü çatlıyordu hoşuma gitmedi bu toprak . Şimdi zeytinlikten içinde zeytin çekirdekleri, kurumuş yapraklar, ağaç yanıkları kurumuş otlar olan ve 15-20 yıl önce yangın geçirmiş bir toprakla değiştirdim. Toprak çok kuruydu ben de suladım. Yanlış mı yaptım acaba. Ayrıca dere kumu da koymadım. Oysa bahçemizde o da vardı. Endişeliyim şimdi çok yanlış şeyler yaptım galiba ben öyle değil mi?
    ***
    Hayır. Hiç belli olmaz. Esas tehlike eğer toprak gübreli ise o zaman endişelenin. Anlattığınıza göre kuma gerek yok çünkü kömürleşmiş ağaç parçaları, kuru ot lifleri ve kuru yaprak lifleri fazlasıyla var.

  11. Beyza, Ordu dedi ki:

    Elimde kaktüs var. Türü nedir bilmiyorum. Aldığım günden bu yana boy attı fakat iki gün önce üstten siyahlaşmaya ve çürümeye başladı. Çürük kısmı kestim ve kaktüsü balkona koydum. Bundan sonra yapılması gereken nedir? Ve kesik kısma bir şey yapmam gerekiyor mu?
    ***
    Kesik kısma bir şey yapmayın. Şu iki sayfayı mutlaka okumanız lazım:
    1- Yazın sıcakta sulama peşinden ölen bitkiler
    2- Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  12. Gönül K. -Çanakkale dedi ki:

    Kaktuslerim sinekliydi. Toprak değişimi yaptım ama aldığım toprak çok ıslaktı artık ektim. Kaktuslerim çürür mü? Ne yapmalıyım?
    ***
    Yapmanız gereken şey hiç sulamamak olmalıydı. Böylece sinek filan kalmazdı. Büyük hata yapmışsınız. Çürüyebilirler. Hepsinin sökün. Bir kenarda kökleri açık beklesinler. Toprağı geniş bir leğene yayın. Kupkuru olunca kaktüsleri tekrar ekin ve sulamayın.

  13. Bülent, İstanbul dedi ki:

    Kaktüsler için sıvı yarasa gübresi yararlı mıdır?
    ***
    Hayır, sadece öldürür. Kaktüsler için özel bitki besini var. Ama kaktüs türüne göre kullanımı farklı farklıdır. Her kaktüse aynı bakım uymaz.

  14. İlknur, Sakarya dedi ki:

    Ben kaktüsümü soğukta bırakmışım sanırım. Çürüme dipe kadar oldu. Sadece kökler sağlam kaldı. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Kökleri de hızla çürüyebilir. Toprağı ıslaksa hemen sökün. Çürük yerlerin tamamını kesip iyice temizleyin. Sonra kuru toprağa ekin.

  15. Helen, Ankara dedi ki:

    Birkaç gün önce yavru bir peri kalesi kaktüsü aldım. Güneşi seven ve toprağın içi kurumaya başlayınca sulanması gerektiğini biliyorum. Ancak ilk aldığımda kendisinin dalları solmuş bir kahveydi, iyileştirmek için aldım. Alır almaz direk bir tık büyük bir saksıya diktim, suladım ve güzelce güneş alan bir yere koydum. Ancak pek gelişme göstermedi. Bu yüzden soluk olan küçük dalları kestim. Kaktüsün kendisi gayet yeşil ve iyi bir formda. Kestikten sonra da köklerini tamamen yıkadım ve şu anda peçetede bekletiyorum. Sizce şu an direk saksıya dikebilir miyim?
    ***
    Toprak kupkuru ise hemen dikin. Değilse toprağı önce tamamen kurutun. Diktikten sonra hiç sulamayın. Mayısa kadar bekletin. Bir daha kış aylarında hiçbir salon bitkisi ve kaktüs almamanızı tavsiye ederim. Genellikle çürüyüp gidiyorlar.

  16. Helen, Ankara dedi ki:

    Toprak kuru değil, ancak dediğim gibi kaktüs gayet iyi durumda ve sağlıklı. Bu kaktüs türü suyu seven bir tür olduğu için güneşli havalarda mecburen azda olsa sulayacağım. Toprak kuruyana kadar bekletirsem kurumaz değil mi?
    ***
    Kurumaz merak etmeyin. Suyu seven kaktüs ifadesi yanlış. Mecburen demeniz yanlış. Kaktüsler gelişiminin çok hızlı olmasını sağlayan her şart yerinde olunca tamamıyla susuz kalsalar bile gelişime devam ediyorlar. Bunu çürüsün diye bahçemin kupkuru köşesine attığım farklı farklı türlerden kaktüslerden biliyorum. Hatta geçtiğimiz yaz (tarihte görülmemiş sıcak günlerde 2021 yaz aylarında Didim’de balkonumda) kırılıp düşen kaktüs parçalarıyla ilgilenememiştim. Tamamen susuz, 45C derece sıcak ve öğleden itibaren güneş altında kalmasına rağmen o parçalar yeni dallar geliştirmişti. Yani kaktüsler hakkında yanlış bilgilere aldanmayın. Suyu sever ifadeleri hangi bitki türüyle ilgili olursa olsun onlar da pek doğru değil.

  17. Esmagül, İstanbul dedi ki:

    Yumru kaktüsüm bir karış boyunda. Koyu yeşil renkli. Boyunun alt yarısı açık yeşil renge döndü. Acaba çürüme olabilir mi. Daha önce kökünden çürüme oldu ve sizin tarif ettiğiniz şekilde tekrar ektim ve tuttu. 6 aydır sağlıklı idi. Bir anda rengi böyle oldu. Sebebi nedir?
    ***
    Çürüme yumuşama ile birlikte olur. Yani yumuşama yoksa çürüme de yoktur. Kaktüslerin alt kısmında zamanla renk değişmesi doğaldır. Ayrıca kış boyunca hiç sulamamanız gerekir.

  18. Sena, Bursa dedi ki:

    Tam ismini bilmediğim top kaktüsümün renginde bozulmalar meydana geldi. Beyazlık ve kahverengileşmeler gibi. Toprağı kaktüse uygun geçirgen kaliteli bir toprak. Kışın başka bir şehirdeyken annem sanırım 1 2 defa sulama yapmış. Çürüme başlangıcından şüpheleniyorum. Bariz bir yumuşama mevcut değil daha. Kökler yumuşamış değildi. Size resimler linkliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Sizin bilgilerinize ve bu bilgileri paylasmalarınıza hayran olduğumu bildirmek isterim. Güzel günler dilerim. https://r.resimlink.com/wEAlLdjT.jpg https://r.resimlink.com/9bARNrTB.jpg
    ***
    Teşekkür ederim Sena Hanım. Çürümeye pek benzemiyor. Anlamanın yolu dokunup bastırmaktır. Gayet sert durumda ise korkacağınız bir şey yok. Dip kısımların renginin gitmesi her zaman olan normal bir şeydir.

  19. Nazlı, İzmir dedi ki:

    Birkaç saat önce küçük bir kaktüs aldım. Birkaç damla su verip güneşli bir kısma koydum. Bu kadarı yeterlimi? Yeni toprak alıp saksı değiştirmesem kötü bir şey olur mu?
    ***
    İstisnasız her sukulent bitki türüne kaktüs denmesi çok yaygın. Kaldı ki gerçek kaktüs türlerinin dahi her birinin istediği şartlar, istediği toprak ve sulama aynı değil. Binlerce farklı tür sukulentler var. Size tavsiyem hangi türden aldıysanız o tür hakkında bakım bilgilerini bulup o türe uygun bakım şartlarını öğrenin. Genel/ortak bir sukulent-kaktüs bakımı diye bir şey yok. Var diyenler varsa yanılıyorlar, hiçbir şey bilmedikleri kesindir.

  20. Alev, Ankara dedi ki:

    Kaktüsüm kahverengi şekilde çürümeye başladı. Ne yapmalıyım nasıl kurtarırım?
    ***
    Çürük yerin bir iki santim yukarısından, en sağlıklı yerinden kesin. Kesik yer iyice kuruyana kadar açıkta çok fazla havadar bir yerde 15 gün bekletin. Sonra uygun toprak karışımına dikin. O sırada toprak kuru olmalı ve ilk sulamayı bir hafta geçmeden yapmayın.

  21. Mehtap Demirbaş dedi ki:

    Kaktüsümün bazı gövdeleri yumuşayarak kendiliğinden düşmeye başladı. Ne yapmalıyım? Kalan kısımlar nasıl kurtarılır?
    ***
    En sağlıklı parçalarını alıp köklendireceksiniz. Kaktüsünüzün türü ne ise o türün sayfasındaki bilgileri okuyun ve gerektiği gibi yapın.

  22. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Kaktüslerimi ekim ayında seradan almıştım. Toprağından temizleyip kökleri de yıkayıp temiz toprağa ekmiştim. Suyu çok vermemeye özen gösteriyorum çünkü havalar güneşli değil artık. Bu ay neredeyse tüm kaktüslerimde gövdede yumuşama fark ettim. Nrede hata yaptım acaba? Toprağından çıkarıp bakınca kök çürümesi olduğunu gördüm. Çürümenin olduğu yerden kesip çürüyen yeri attım. Ancak gövde tamamen yumuşak görünüyor. İçten rengi sağlıklı görünmesine rağmen bu aşamada yaranın iyileşmesini bekleyip tekrar mı diksem yoksa bitkimden umudu kessem mi?
    ***
    Hatanız ekim ayında almak. Ve muhtemelen yanlış toprak kullanmışsınızdır. Sadece haziran-temmuz aylarında almanızı tavsiye ederim. Seracılara, çiçekçilere asla danışmayın ve tavsiyelerine zerre kadar değer vermeyin. Onlar sadece mallarını satıp para kazanmak için çırpınan insanlar. Başka bir şey düşünecek halleri kalmadı. Ülkenin ekonomik durumu malum. Her neyse şimdi Kesik yüzeylerin tamamıyla kupkuru hale gelmesi lazım. Bunun için en az 10 gün açıkta, kuru bir yerde bekletin. Eğer sararma ve kararma başlarsa ölüyor demektir ve bu durumda atın gitsin. Rengi bozulmadan devam ederse umut var demektir. Sonrasında kupkuru toprağa ekmelisiniz. Ve ondan sonra susuz bırakın yani sulamayın. Eğer yaşayacakları varsa kupkuru toprağa bile kök salar ve hayata tutunur.

  23. Yiğit, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar ben klasik bir hata yapıp kışın küçük bir kaktüs aldım ve saksı değiştirdim ama kökü çok az ve 2 kere saksıdan düştü, hızlı şekilde nasıl köklendiririm? Çubukla vb dengelesem olur mu?
    ***
    Hızlı bir şekilde köklenmesi yaz başında açık hava şartlarında olur. Veya o şartları yapay yollarla oluşturacaksınız. Başka yolu yok. En iyisi bırakın öylece dursun. Hazirana kadar hiç sulamayın.

  24. Arzu, İzmit dedi ki:

    Merhaba ben de hata yapıp bu ayda kaktüs aldim. Mamirilla türü çiçek açan ve yasli kadın kaktüsü digeri ise sarı tüylü bir kaktus adını bilmiyorum.Birisi de Rabitua fabrisli saksilarini degistirsem ve sulamasam bir sakincasi olur mu? Rabitua fabrisli çok küçük, iç içe yavruları var sıkışık bir şekilde duruyorlar. Ne yapabilirim.
    ***
    Hiçbir şey yapmayın. Nasıl yetiştiriyorlarsa evlerimize gelir gelmez hemen çürümeye başlıyorlar. Bir damla su bile tamamıyla çürütüyor. Başka bir şey diyemiyorum maalesef. Bir daha kaktüs alacaksanız sadece haziran sonunda alın ve yukarıda anlattığım gibi gerekenleri yapın.

  25. Arzu, İzmit dedi ki:

    Peki bu aldigim kaktüsler haziran sonuna kadar sağlıklı kalırlarsa saksı ve toprak değişimi yapabilir miyim?
    ***
    O kadar bekletmeye gerek yok, mayısta, hıdrellez sonrasında yapabilirsiniz. Haziran sonu demekle tüm illerimizin ortalamasına göre, dışarı açık hava şartlarına göre öyle diyorum.

  26. Gülay, Londra dedi ki:

    İki senedir baktığım baya da büyüyen kaktüs bitkim aniden kökten gövdeye kadar kararmaya ve yumuşamaya basladı. Ne yapabilirim?
    ***
    Bu tip çürüme hızlıca ilerler. Burayı okur okumaz derhal yukarıdan en sağlıklı yerini kesip alın. Hatta kesip aldığınız parçanın kesik yüzeyini kontrol edin. Orta yerde sarımsılık gibi bir sağlıksız durum varsa biraz daha kesin. Ta ki çürümenin, bozulmanın hiçbir etkisi erişmemiş üst kısmı almış olasınız. Sonra kesik yeri üzerinde hiç ıslaklık kalmayacak şekilde ara sıra kağıt havlu bastırarak ıslaklığı giderin. 10 gün kadar havadar, kuru bir yerde bekletin. Sonrasında tamamen kupkuru bir toprağa dikin ve mayıs sonuna kadar hiç sulamayın. Haziranda bol bol sürekli hava akımları olan bir yerde tutarsanız o sayede köklenip gelişmeye başlar.

  27. Mehmet, Manisa dedi ki:

    Komşumda uzun kaktus gördüm rica ettim kestik. 3 gün dışarıda beklettim. ardından toprağa koydum. 1 hafta sonra alttan kararmaya basladı. şimdi ne yapmam lazım?
    ***
    Yanlış yapmışsınız. Yaza doğru kesip alacaktınız ve sonra iki ay sürekli dışarıda açık havada tutmanız gerekecekti ki köklenmesi kesin garanti olsun. Şimdi en sağlıklı yerinden kesip alın ve on gün ev içinde açıkta bekletin. Bu arada, ilk gün boyunca ara sıra kağıt havlu ile kesik yerdeki ıslaklığı kurutun. On gün sonra kupkuru toprağa ekin, hiç sulamayın. ilkbaharda havalar iyice ısındıktan sonra dışarıya koyun. Ve dışarıda bir on gün geçtikten sonra ilk sulamayı yapın.

  28. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Merhaba, geçen yaz astrophytum kaktüs aldım. Satıcı, seneye saksısını değiştirirken toprağına 1/6 oranında soba külü eklememi söyledi. Bunu siz de tavsiye eder misiniz?
    ***
    Hayır kesinlikle tavsiye etmem. Kül toprağın pH derecesini çok fazla yükseltir. Belki o kadar miktar külün çöl kaktüsleri için en ufak bir zararı olmaz. Külün tek faydası biraz potasyum içermesidir ama onun da bitkiye ne kadar faydası olacağı şüpheli. Zaten bitkilerin sadece potasyuma ihtiyacı yok. Demirden kükürde, magnezyumdan bora, azottan kalsiyuma ve daha pekçok elementlere ihtiyacı var. En akıllıcası kaktüslere özel bitki besini kullanmaktır. Her türlü elementi içerdiği gibi, kaktüslerin iyi yapılanması için potasyum oranı hafifçe yüksektir. Bundan başka sakın hiçbir şey vermeyin. Ayrıca, eğer doğal arazi toprağı ile karışım yapacaksanız, bu topraklar fazlasıyla potasyum içeriyor. Diğer elementler de az çok bulunur. Bu takdirde kaktüslere özel bitki besini hiç gerekmez. Onun yerine genel amaçlı bitki besininden ama çok düşük oranlarda vermeniz iyi olur.

  29. Mehmet, Ankara dedi ki:

    İyi günler dilerim, Haziran ayında ikisi minik biri biraz daha büyük olmak üzere üç astrophytum myriostigma kaktüs satın aldım. Büyük olan Kasım ayında diğerleri de ocak ve şubat aylarında benzer şekilde, önce gövdenin alt kısmı, sonra yukarıya doğru yumuşamak suretiyle kurudular. Fark eder etmez topraktan çıkarmam da fayda etmedi. Kaktüsleri az sulama hususuna çok dikkat ettim, özellikle kışın ayda birden fazla su vermedim. Bunlar çok hassas türler midir? Ya da hatam alır almaz topraklarını değiştirmemek mi olmuştur? (Kendi toprakları çakıllı bitki toprağı gibiydi)
    ***
    O tip kaktüsler esas ana vatanlarında en az 4 ay tamamıyla kupkuru toprakta kalan bitkilerdir. Dolayısıyla sonbahardan ilkbahar sonuna kadar bir damla bile su vermemeniz daha iyi olurdu. Toprak bir hayli havadar ve suyu anında aşağı geçiren yapıda olmalıdır. Öyle ki sulayınca suyu emmeyecek, sadece ıslanacak ve çabucak kuruyacak. Kaktüs kökleri (genelde) su bulduğunda aşırı bir şekilde emici özelliktedir. Çabuk kurumayan topraklar çok tehlikelidir. Ayrıca, geçirgenliği iyi olmayan, ya da su tutucu özelliği yüksek olan topraklar tuzları da tutucudur ve bu tuzlaşma yüzünden kaktüsleri çürütürler. Ve esas büyük tehlike budur. Toprağın özelliğine göre değişen bir durum.

  30. Zehra, Uşak dedi ki:

    Ben bir hafta kadar önce kaktüs aldım topraklarını çıkartıp dediğiniz şekilde kuru toprağa diktim birkaç gün sonra suladım. dışarıda tutuyorum. kuzeye bakan bir yere koydum. toprak henüz kurumadı. gece ısısı 3 dereceye düştü. köklerde çürüme olur mu? geceleri bina boşluğuna almalı mıyım?
    ***
    Dediğiniz şekilde diyorsunuz. Fakat yukarıdaki yazılarımı tekrar okudum da, dediğim gibi yapmamışsınız. Mesela serin/soğuk zamanlarda almayın demişim. Veya yaza kadar sulamadan bekletin demişim. Siz şimdi almış ve soğuk yere koyarak bir de sulamışsınız. Muhtemelen çürümeye başlamışlardır. Belki şansınıza çok dayanıklı ve sağlam yapılı ise herhangi bir sorun çıkmayabilir. Ayrıca kuzey cephe hele yılın bu zamanında kaktüsler için hiç uygun değil.

  31. Erdem, İstanbul dedi ki:

    Kaktüslerle ilgilenmeye yeni başladım. 1.kaktüs … 4-5 senedir benimle. altta sararma var. üstte de incelme var gördüğünüz gibi. bu kaktüs çürüyor mu? 2.kaktüs … önce çiçek açtı sonra gördüğünüz gibi kökünde ve yuvarlığın alt kısmında renkler değişti. çürümüş mü?
    ***
    Birincisinde en soldaki bir hayli kötüleşmiş. Bunun dip kısmı çürümüş olabilir. Veya fazla susuz kalmaktan dolayı, o önceden sağlam köklü olmadığından dolayı kökler kurumuş olabilir ve sulamalarda hiç su alamayıp dehidrasyona uğramış olabilir. İkincisi aşılı kaktüs. Alt kısım başka tür. Onun en alt kısmının renk değiştirmesi normal. Hem toprakla temas ediyor hem de dip kısmın zamanla odunsulaşması gerekiyor. Tepedeki farklı kaktüsün dip kısmı için de aynı şey söz konusu. Toprağa değmese bile en alt kısım genelde zamanla önce kahverengileşmeye sonra da odunsulaşmaya yönelir. Kısaca, ikinci resimde göründüğü kadarıyla bir problem yok.

  32. Erdem, İstanbul dedi ki:

    Uzun süredir toprağı değişmeyen bir kaktüsün topragını değiştiriyorum. açtıgımda köklerde beyaz bir tabaka gördüm. bu çürümüş mü kökü su içinde bekletip tamamen arındarayım mı ne tavsiye edersiniz.kaktüsün dallarından biri zayıf kaldı büyük dalda da bazı lekeler var siyah.
    ***
    Bir problem görünmüyor. Hiçbir şey yapmadan, kökleri topraktan hiç ayırmadan biraz büyük saksıya, uygun toprak ilavesiyle yerleştirin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: