Özellikleri
Lepismium türlerinin kış soğuklarına dayanıklılıkları yoktur. +1C dereceden daha fazla soğuğa maruz bırakmayın. Yaz aylarında sıcak günlerde direkt güneşten korumak gerekir.
Dalları yassı şeritler halindedir. Dik duramazlar. 1m kadar uzama potansiyeli var. Bu kaktüs türleri saksıda sarkıcı olarak yetiştirilir.
Çiçek açması
Soğukta susuz kış dinlenmesi geçirmesi şartıyla ilkbahar ortası ile yaz başı arasında çiçek açar. Çiçekler en fazla bir hafta kadar solmadan dayanır.
Bakım gereksinimleri
Bunlar orman kaktüsleri olduklarından dolayı güneşin fazlası zarar verir. Yeri kuvvetli aydınlık olsun. Özellikle yaz boyunca öğle saatlerinin ve civarının güneşini direkt almaması gerekir. Örneğin yaz boyunca sabah saat 10’dan itibaren, ikindi ezanının iki saat sonrasına kadar güneşi direkt almamalı.
Toprak
L. bolivianum ve diğer Lepismium türleri doğada toprakta değil ağaçlar üzerinde yaşarlar (epifit). Toprağı son derece havadar özellikli olmalıdır. Hatta toprak olarak değil, bitkiyi tutacak, köklerini kuru havadan koruyacak özellikte bir karışım yapın. 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı karışımı iyi olur.
sulama
Sulamayı toprak tamamen kupkuru oldukça yapın. Fakat yaz aylarında en düşük gece ısısı 22C derecenin yukarısında kalan memleketlerde haziran ortasından eylül ortasına kadar sulamalar öldürebilir. Bu süreçte toprak kupkuru olsa bile sulamak yerine gece karanlık saatlerde üzerine soğuk su fısfıslamanız daha iyi olur. Fazlaca susuzluk alametleri başlarsa o zaman sadece saksının en kenarlarından yavaşça su dökerek sulayın. Lepismium kaktüsünüzün tam dip kısmı ıslanmamalı. Fazla sıcak olmayan zamanlarda bu tedbire gerek yok. Ve ayrıca suyu bol tutun. Toprağı yıkarcasına sulayın.
Bitki besini her üç sulamada bir, kaktüslere özel bitki besini, ama dozajını üç misli düşürerek vermelisiniz.
Üretim
Lepismium kaktüs üretim, çoğaltma işine sadece ilkbahar aylarında, en geç yaz başına kadar başlamalısınız. Kısa bir yan dalı ana daldan tam dibinden keserek alın. Ya da uzun bir dalı 8cm parçalara bölün. Kesik yerlerin kuruması için bir hafta açıkta bekletin. Sonra her birini mini viyol saksılara tek tek dikeceksiniz.
Köklendirme toprağı olarak: 1 ölçü torf toprak + 1 ölçü kullanılmamış kuru çay + 2 ölçü iri taneli temiz dere kumu karışımı yapın. Çay bu tip kaktüslerde çürümeden köklenme sağlar. Karışımı önce bir saksıya doldurup iyice sulayın. Kuruyunca kaktüs parçalarını tek tek mini viyollere bu karışım ile dikin. 3cm kadar kısmı toprak altında kalacak. Sonra sulayın. Açık havada, direkt güneş almayacakları yerde tutun.
7 hafta sonra yeterince köklenmişlerdir. Viyollerden köklerini topraktan ayırmadan kalıp gibi çıkarın ve esas saksılarına toprak kısmında anlattığım gibi karışım ile yerleştirin.
Benzer özellikli diğer orman kaktüsleri
Şekilleri benzemese de yaşam tarzları ve yetiştirme-bakım ihtiyaçları Lepismium türleri ile hemen hemen aynıdır. Bunlar:
Atlas çiçeği (Epiphyllum hibritleri)
Rhipsalis baccifera, spagetti kaktüs
Yılbaşı kaktüsü
Disocactus
Maymun kuyruğu kaktüsü
Çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Lespismium, rhipsalis, atlas ve yılbaşı kaktüslerini spangum yosunu ile kütüklerde sarılı yetiştirebilirmiyim? Geyik boynuzu eğreltisi gibi?
***
Bilmiyorum. Bahçede demiştiniz. Bulunduğunuz yerin ve bahçenizin kendine özel mikroklima şartlarına göre olabilir de olmayabilir de. Fazlalık parçalardan deneyin bence.
Dere kumu bulamıyorum. 1 ölçü ponza 1 ölçü torf koysam olur mu?
***
Torfu eleyip ince tozundan arındırın. Bu şartla eşit ölçülerde ponza taşı ile karışım yapmanızda sakınca yok.
Balkonda tutuyorum. Uzayarak çok dal veriyor. Kök kısmına yakın yerlerde grimsi odunlaşma gibi sertleşme olması normal mi?
***
Evet doğal özelliği öyle. Problem yok.