Murraya paniculata, portakal yasemini

Portakal yasemini Rutaceae (Sedefotugiller) familyasının Murraya paniculata türüdür. Ana vatanı güney-doğu Asya’dır. Kışın yapraklarını dökmeyen büyük boy çalı şeklinde gelişir.

Portakal yasemini- Murraya paniculata bitki türü

Özellikleri

Genelde saksı ve çit bitkisi olarak yetiştirilir. Ama düzenli budamalarla tek veya iki gövde halinde çiçekli küçük bahçe ağacı biçimine sokmak kolayca mümkündür. Aslında 7 metre kadar büyüme potansiyeli var. Yine de 2-3 metre arasında tutmak daha iyi olur. Ayrıca bonsai olmaya da elverişlidir.

Yaprakları tüysüz ve parlaktır. Hava şartları elverdiğince sürekli çiçek açar. Çiçekleri portakal çiçeği gibi kokar. Akşam ve gece saatlerinde daha fazla koku salar. Zeytinden biraz küçük, minyatür limon benzeri meyveleri kırmızı – turuncu arası renklerde ve çok güzel görünümlüdür. Ama yenmez.

Kış soğuklarına dayanıklılığı tüm ince dallarını kaybetmekle -9C dereceye kadardır. Ama -4C dereceye kadar hemen hiç zarar görmeden dayanır.

Yetiştirme, bakım

Murraya paniculata normalde dış mekan bitkisidir. Evlere pek uyumlu olamaz. Çünkü günde birkaç saat güneş ve en önemlisi sürekli hava akımları ister.

Bahçelerde sabahtan öğleye kadar ya da ikindiden akşama kadar güneş alan yerlerde yetiştirmelisiniz. Yaz aylarında tam öğle saatlerinin güneşinden korumak şart değil ama çok iyi olur.

Saksıda portakal yasemini yetiştirmek

Büyük saksı ve süzek toprak kullanın. Benim toprak karışımı tavsiyem:
4 ölçü torf toprak + 2 ölçü 2mm veya 3mm teniz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Sulamayı sıcak ve serin aylarda toprak üst yüzeyi 3cm derine kadar ciddi bir kuruma gösterdikçe, soğuk aylarda isi yine aynı derinliğe kadar kupkuru oldukça, bol bol su dökerek yapın. Sulamalarda saksı alt deliklerden dışarı su çıkmalıdır. Daha az miktarda su kullanırsanız toprağın kimyasal dengesi bozulur.

Bitki besini nisandan eylül ortasına kadar ayda bir defa verin. Salon bitkilerine özel, suya karıştırılan bitki besinlerinden, genel amaçlısından olacak.

Budama

Murraya paniculata portakal yasemin genç iken çok hızlı gelişir ve şeklini korumak için budama gerekir. Daha sonra pek gerekmiyor. Tabii elbette gerekli gördüğünüz budamaları yaparsınız.

Fidanını üretme

Suda köklendirmeyle ve tohumla fidan üretebilirsiniz.. Tam olgun ama dış kabuğu yeşil dallarını keserek sonbahar sonunda bahçeye toprağa dikerseniz onlar da ilkbahar geldiğinde köklenir ve gelişmeye başlarlar.

Zararlıları

Köklerine nematodlar dananırsa artık iflah olmaz. Dikkatli olun. Doğal arazi topraklarından kullanacaksanız önceden ⇒ pastörize etmelisiniz. Yapraklarına (özellikle evlerde) örümcek bitler musallat olur. Dış mekanlarda beyaz sinekler de yapraklara zarar verirler. Murraya paniculata – portakal yasemini yetiştiriyorsanız bu tip parazitlere karşı çok dikkatli olmalısınız.

'Murraya paniculata, portakal yasemini' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Şengül, Bodrum dedi ki:

    Bahçemdeki murraya yasemin çiçekleri oluşuyor fakat açmadan sararıp dökülüyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Köklerde problem olabilir. Yapraklarda sarımsılık ve fazlaca gelişim güçlüğü varsa köklerine nematot parazitleri dadanmıştır. Eğer köklerde problem yoksa yeni filizlere ve tomurcuklara çok küçük örümcek bitler zarar veriyordur. Hortumla su sıkarak haftada iki üç defa yıkarsanız etkisiz hale gelirler. Ayrıca kestane gübresi vermenizi tavsiye ederim.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.