Peperomia caperata

Piperaceae (Karabibergiller) familyasının Peperomia cinsinin Peperomia caperata türü Brezilya’nın güneydoğusu tropikal ormanlarının bitkilerindendir.

Peperomia caperata silver kültivarı

Peperomia caperata türünün Silver kültivarı

Özellikleri

Peperomia caperata tam gelişmiş halinde saksılarda enine boyuna ortalama 20cm gelişim gösterir. Bu haliyle Peperomia küçük sayılabilecek yapıda bir saksı süs bitkisidir. Oldukça dayanıklı ve uyumludur.

Emerald ripple peperomia yani zümrüt dalgalı peperomya adıyla popüler iç mekan süs bitkilerinden olmuştur. Ayrıca yaprak renkleri kızılımsı, beyazımsı vs olan birkaç kültivarı geliştirilmiştir.

Habitat

Tropikal iklim etkisindeki ormanlarda genelde bir epifit olarak, daha çok ölü ağaç kütüklerinde yaşarlar.

P. caperata yetiştirme ve bakım

Biçim

Yaprak yapısı kalp şeklinde, 4cm kadar genişliktedir. Yaprak yüzeyleri boyunca uzunlamasına kabartı gibi çıkıntılar olması ve o çıkıntıların aralarındaki çukur hatların koyu renkli olması Peperomia caperata türünün başlıca özelliğidir.

Dalları daima kısacık kalır. Her bir dal birkaç yaprak geliştirip çok az yükseldiğinde çiçek sapı çıkarır ve uzaması durur.

Çiçek açması yaz boyunca, sonbahar başına kadar devam eder. Son derece küçük çiçekleri doğum günü maytap çubukları gibi bir sap üzerinde, sapın üst yarısını sımsıkı bitişik kaplarlar. Çiçeklenme kısmının tepesi bazı çeşitlerde genişçe olup bazılarında dümdüz çubuk gibidir. Aslında yaprak güzelliği için yetiştirilir. Çiçeklenmiş haliyle de beğenilir. Çok dallandığından ve dallarının uzamamasından dolayı yapraklar hemen hemen aynı boyda olarak saksıyı doldurur. Ve yine çok dallanma özelliğinden dolayı çok sayıda çiçek sapları uzatır.

Kullanım

Doğal yaşam alanında yoğun hava nemliliğine adapte yaşam tarzına sahiptir. Bundan dolayı Teraryum ve paludaryum içinde yetiştirilmeye uygundur. Fakat normal ev ve ofis ortamlarındaki normal düzeydeki hava nemliliğinde de gayet güzel gelişim gösterir. Hiç sorun çıkmaz. Ofis masalarına tam uyumlu bir küçük saksı bitkisidir.

Bakımı

İhmallere dayanıklı, küçük yapılı Peperomia caperata direkt güneş istememesi, çok fazla yetersiz olmaması şartıyla biraz güçsüz ışığa uyumlu olması ve hava hareketlerine de fazla ihtiyaç duymamasıyla en uyumlu iç mekan süs bitkilerindendir.

Toprak: Torf toprak veya doğal humuslu arazi toprağı hangisi olursa olsun içerisine bol bol ponza taşı ve/veya mangal kömürü iri parçaları karıştırın. Peperomia caperata’nın köklerinin hava akımlarına ihtiyacı var. Bu tür havadar toprak sayesinde en aşağıda bahsettiğim problemlerle karşılaşmazsınız.

Peperomia caperata yaprakları

Sulama: Yukarıdaki gibi toprak karışımı yapabilirseniz haftada iki defa gibi sık sık sulamalısınız. Yaz aylarında sıcak odada bulunuyorsa her gün akşam saatlerinde sulayın. Uygun toprak karışımı yapamazsanız o takdirde toprak üst yüzeyi tamamen kurumadıkça sulamayın.

Her sulamada saksı alt deliklerinden su sızacağı miktarda bol su kullanın.

Bitki besini: Peperomia caperata sürekli etli yapraklar geliştirdiği için bitki besinine ihtiyaç duyar. Ayda bir defa bitki besini karıştırılmış su ile sulayın. Bu sulamada az su kullanın. Diğer sulamalarda toprağı yıkarcasına bol su kullanın.

Hava nemliliği açısından bir müşkülpesentliği yoktur. Ancak, eğer evinizin havasının gerçekten çok kuru olduğunu düşünüyorsanız Peperomia caperata gibi kupkuru hava sevmeyen türler için ⇒ Bitkilerin çevresinde havayı nemli etme konulu sayfamdaki çakıllı tepsi uygulamasıyla basit bir çözüm oluşturabilirsiniz.

Budama gerektirmez. Sadece bozulan yaprakları temizlemek lazım. Çiçeklendikten sonra yan filiz vermemiş ve yaprakları sağlığını yitirmiş dalları da kesmek iyi olur.

Üretimi

Peperomia caperata dallarını ayırıp köklendirmeyle ve ⇒ yaprak çeliği yöntemiyle üretilir. Dallarından ya da yapraklarından yeni fideler oluşturmak istediğiniz bitki son beş aydan beri iyi bakılıyor ve genel amaçlı bitki besini veriliyor olmalıdır. Aksi takdirde onlardan alacağınız parçalarda pek şansınız olmayabilir.

Her iki tip üretim yöntemlerinde çeşitli yollar izleyebilirsiniz. En kolayı önce suda bekletip köklendirmektir. Özellikle yaprak çeliği suda daha çabuk köklenir ve filizlenir. İsterseniz suda bekletmeyip mini sera içinde deneyin. Ben Peperomia caperata çoğaltmayı mini serada nasıl yapacağınızı aşağıda anlatmaya çalıştım.

1- Dallarını alıp köklendirme: Bir dalını düzgünce kesip alın. İki gün suda bekletin. Bu sırada ⇒ köklendirme toprağı ayarlayın. Toprağı saksıya doldurun. Dalları diktiğiniz zaman toprak ıslak olmamalıdır. Orta nemlilikte olacak. Peperomia caperata dallarını köklendirmek üzere toprağa dikince sulamayın. Hava almayacağı şekilde tam şeffaf bir kutuya ya da naylon torba içine kapayın. 20 gün hiç açmadan, kuvvetli aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde bekletin. Süre bitince saksıyı açığa çıkarın ve sulayın. Köklenmemiş olsalar bile köklenmek üzeredirler ve tek başına hayatta kalma mekanizması geliştirmişlerdir. İki ay daha geçince fideleri yukarıda tarif ettiğim havadar uygun toprak karışımı ile ayrı ayrı saksılara dikin.

2- Yaprak çeliği yöntemiyle: Yaprak çeliği ile Peperomia caperata üretiminde de aynı yolu izleyin. Seçeceğiniz yapraklar henüz yeni olgunlaşmış, genç, dolgun ve sağlıklı yapraklar olmalıdır. Kesip aldıktan sonra yine önce iki gün suda bekletin. Yaprak sapının en alt 3cm kısmı toprak altında kalacak şekilde dikin ve sulamayıp aynı şekilde devam edin. 20 gün kapalı tutmak yeterli. Sonra açıp sulayın. Toprak üst yüzeyi kurudukça sulamalara devam edin. Yeni yapraklar çıkmaya başladıktan bir veya iki ay sonra esas saksılarına dikin.

Problemleri

Kök çürümesi, susuz kalmadığı halde yaprak pörsümesi, yapraklarda ya da yaprak saplarında yer yer kararma ve bozulmalar olması, yaprak dökülmesi Peperomia caperata türünün yanlış topraklarda başına gelen talihsizliklerdir. Gerçi saksının alt deliklerinden su çıkmayacak kadar az miktarda su ile sulamak da kök çürümelerine sebep olabiliyor. Söz konusu problemler henüz yeni başlangıç aşamasında ise banyoya götürüp bol bol su dökerek toprağının iyice yıkanmasını sağlamakla bitkinin iyileşme sürecine girmesini sağlayabilirsiniz. Sorunlar daha ciddi ise aşağı kısmı okuyun.

Çözüm: Böyle sorunlar baş gösterdiğinde hiç gecikmeden toprağından arındırıp köklerini yıkayın. Yeni havadar toprak hazırlayana kadar suda bekletebilirsiniz. Sonra yeni sağlıklı toprak orta nemli olması şartıyla Peperomia caperata’nızı dikin. Sulamayıp yukarıda çoğaltılması kısmında anlattığım gibi mini sera içinde ama sadece 10 gün tutacaksınız. Bu süre zarfında adamakıllı canlandığını görürsünüz. Hiç kök kalmamışsa açıpa çıkardığınızda bir iki saat içinde yapraklar yapar. Bu takdirde bir 10 gün daha kapalı tutun.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: |

'Peperomia caperata' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Yılmaz, Adana dedi ki:

    Diğer peperomia türlerim yaz kış dışarıda. Bu türü de yazın alıştırarak koysam kışın diğer türler gibi dayanır mı?
    ***
    Didim’de bu türden benimkiler de öyle ama her yıl dayanamıyorlar. Isı sıfırın altına düşmedikçe problem yok. Son üç yıl kışı sağ salim atlattılar. Üç veya dört yıl önceki kış -2C derece soğukta donup ölmüşlerdi. Ayrıca donup ölmeseler bile her kış dolu yağışları yapraklara zarar veriyor. Bu konuda tedbir almak lazım.

  2. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Dışarıda bulunan iç mekan bitkilerini kışın üstü kapalı yerde oldukları halde korkudan içeri aldım. Mesela peperomia carpetanın 3-4 farklı varyetesi, her birinden 2-3 saksı vardı. Onların içinden en buyüklerini içeri aldım diğerleri aynı yerde bıraktım. İçeri aldıklarımı camekana koydum. Gündüz vakti tüm camlar açık fakat tüm peperomialar yapraklarını döktü. Aksine dışarıda kalanlar sapasağlam kaldı. Camekan soğuk olmasına rağmen hepsi kel kaldı. Tekrar dışarı mı çıkarsam sizce? Arumlardan ise dallarıni kesip suya koymuştum onlarda sorun yok.
    ***
    Yanlış yapmışsınız. Orada ne kadar soğuk olabilir ki? Nitekim yerini değiştirmediklerinize hiçbir şey olmamış. Didim’de geçenlerde 3 gün üst üste geceleri -1C derece soğuk oldu. dışarıda yerlerdeki su birikintileri buz haline geldi. Bahçede köpeğimin su kabındaki su bile tamamıyla dondu, buz oldu. Ama bu kadar soğukta bahçedeki hiçbir bitkide zarar yok. Peperomia’lar, avokado, çiçekli haldeki limon, her çeşit sukulentler vesaire gayet iyi durumdalar. Sadece muz yaprakları zarar gördü. Şimdi siz onları tekrar eski yerine koyun. Düzelir mi bilmem ama gereksiz bir şey yapmışsınız. Dip kısımları çürümemişse bir iki ay içinde yeniden filizlenirler. Bitkilerin yerini değiştirecekseniz her iki ortamın ısı derecesi tamamen aynı olacağı zamanlarda yerlerini değiştirin. Yoksa ani ısı farkı kökleri çürütüyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: