Bildiğimiz çuha çiçekleri dipten çok sayıda tek tek incecik çiçek sapları ucunda tek tek birçok çiçekler açarlar. Polyanthus tipi yani Primula × polyantha hibrit çuhalar ise tek sayıda kalın bir çiçek sapının ucunda çok sayıda çiçek açar. Onbir ay çiçeğinin yaptığı gibi.
Polyanthus çoklu çiçekli anlamındadır. Klasik sardunyaların çiçek açma tarzı da bu bağlamda polyanthus’tur. Yani bir sap ucunda toplu halde çok sayıda çiçek.
Dipten tek tek ayrı ayrı çiçek açan çuhalar Primula vulgaris türünün çeşitli renklerde çiçek açan alt türlerinden ıslah çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır.
Polyanthus tipi çuhalar
Yani Primula × polyantha hibritleri ve kültivarları Primula vulgaris’in renk renk çeşitleri ile Primula veris türü arasında melezleme çalışmalarıyla meydana gelmiştir. Bu çalışmalarda muhtemelen başka Primula hibritleri de kullanmışlardır. Ama temelde yaprak özellikleri Primula vulgaris ve Primula veris türleriyle aynıdır. Ayrıca zengin çeşitlilikte renklerde çiçek açmaları özellikleri açısından ıslah Primula vulgaris çeşitleriyle aynıdır. Ve kalın sap ucundan birçok çiçek açma özelliği açısından ise Primula veris ile aynıdırlar.
Dolayısıyla Primula × polyantha hibrit ve kültivarlarının P. vulgaris ile P. veris türlerinden melez çeşitler oldukları her özelliklerinden bellidir.
Yetiştirilmesi, bakımı, sevdiği şartlar ve çiçeklenme dönemi ⇒ çuha çiçekleri ile aynıdır.
Çoğaltma, üretim açısından Primula × polyantha
Hibrit oldukları halde tohum verirler. Üstelik nesilden nesile özellikleri hiç bozulmadan devam eder. Sadece çiçek renklerinde çok güzel sürpriz farklılıklar bazen oluyor.
Bunlara yakın türler için ayrıca bakınız: ⇒ Orikula primulaları
Bu tip çuhayı hiçbir yerde görmüyorum. Hep diğer tek tek çiçek açanları var. Özel ve nadir bulunan bir tür mü? Toplu çiçeklerinden dolayı çuhadan çok onbir aylığın minyatürü gibi. Çalışma masası üzeri çok hoş durur. İç ortam için uygun mu? Kokulu mu?
***
Kokulu değil. İç mekanlarda yaşaması imkansız. İlkbaharda çiçek fidesi satılan yerlerde olması gerekir. Ben birkaç yıl önce Didim’de pazardan almıştım. Çeşitli renklerden satıyorlardı. Bahçemde onların çiçek açıp tohum vermelerinden sonra kendiliğinden tohumdan birkaç fidesi bile gelişti.