Yaprak kararması sorunları

Salon bitkilerinin yapraklarında, dallarında simsiyah yaprak kararması problemleri topraktan mı yoksa ortam şartlarından mı kaynaklanıyor?

Salon bitkilerinde yarak kararması probleminin çeşitli, farklı nedenleri olabiliyor.

Bugünkü yaprak kararması konusu sadece salon bitkileri içindir. Çözüm yolları olarak yapmanız gerekenlerden daha ziyade, yapmamanız gerekenleri düşünün.

Demir ya da azot zehirlemesi

Alameti köklerin aniden çürümesi, yaprakların aniden pörsümeye başlamasıdır. Bazen bazı sağlam yapraklı bitkilerde pörsüme yerine yapraklarda yer yer kapkara olmalar, jiletle kesilmiş gibi kesiklikler, çatlamalar görülür. Bazı bitkilerde ise bazı dalların kararıp kuruması ile kendini gösterir. Bitkiyi o topraktan acilen kurtarmak gerekir.

Bu tip sorun salon bitkilerinde genellikle bitkilerin yerini değiştirince oluyor. Özellikle de toprakta ani soğuma durumlarında olur. Eviniz kış boyunca 7/24 kesintisiz sıcak olmuyorsa kış boyunca evinize hiçbir yeni bitki almamalısınız. Yoksa birkaç gün içinde mahvolup gittiklerine şahit olursunuz. Ayrıca sıcak eve alışık bitkilerinizi 5 dakikalığına bile olsa dışarıya havalanması için çıkarmayın. Hava almalarını sadece pencereleri açarak yapın. Saksıları dışarı taşımayın. Paşa kılıcı ve zeze çiçeği gibi bitkilerinizi kışın ya soğuk odalarda tutmayın, ya da buna mecbursanız kış boyunca sürekli kupkuru toprakta kalmaları şarttır. Serin/soğuk ortamda toprak ıslanır ıslanmaz bu bitkilerde çürüme başlar.

Kalsiyum eksikliği kaynaklı yaprak kararması

Eksiklik genelde toprakta değil bitkide olur. Yani kökler topraktaki kalsiyumu alamıyor. Niçin alamıyor? Çünkü toprağın kimyasal dengesi bozulmuştur. Çok yaygın bir yaprak kararması sebebidir. Yaprak kararmalarının kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığının alameti şudur: Özellikle körpe (taze, yeni gelişen kısımlarda) olan kapkara çürümelerden anlarsınız. O zaman emin olun ki problem bitkinin kalsiyumsuz kalmasıdır. Bitkiler için en etkili ve en güvenli kalsiyum kaynaklarından biri ucuz, basit alçıdır. 1 litre suya 1 çay kaşığı alçı tozu karıştırıp iyice eritin. Bununla sulama yapın. İki ayda bir tekrarlayabilirsiniz.

Mantar hastalıkları

Özellikle çok sıcak olmayan odalarda, bir de ortamda hiç esinti yoksa yapraklara su fısfıslamak çok tehlikelidir. Büyük zararları olur. Yapmamalısınız. Hatta yapraklara su fısfıslamasanız bile, ama ortam serin ve yoğun nemli ise ve esinti olmuyorsa yine mantarlardan kaynaklı yaprak kararması problemleri baş gösterebilir. Bir de serin/soğuk ortamlarda türeyen simsiyah toz gibi bitki mantarları var. Mesela orkidelerin gövdelerinde oluyor. Bu siyah toz gibi olan mantar hastalığına önlem için toz kükürt sürebilir veya Topas adlı ilaçtan kullanabilirsiniz. Antoryumlarda ise yapraklarda mantar hastalığı sıcakta oluyor. 26C dereceden fazla sıcak ve hiç güçlü esinti olmayan ortamlarda yaprakları sakın ıslatmayın.

Yaprak bitleri

Bunlar yapraklarda tahribatlara yol açar. O tahribatlardan şekerli öz su sızıntısı olup bunu önce bakterileşme, ve hemen peşinden mantar hastalıkları takip eder. Bu yol ile oluşan mantar hastalıkları serin ortamlarda simsiyah çürümelere, sıcak ortamlarda kahverengi kurumalara yol açar.

Sulama hataları

Saksı alt deliklerinden su dışarı çıkıp gitmeyecek kadar az miktarda su ile sulamalara devam etmek tehlikelidir. Bu sebeple toprakta sürekli tuz birimi olur. Ve bir gün gelir bitkiler zehirlenir. Zehirlenmenin alametleri bazen yapraklarda yer yer kararmalar, bazen bitkinin tüm her yerinde ani bir cansızlaşma şeklinde görülür. Ayrıntılı bilgi: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

Kesin faydası olacak önlemler

1- En başta toprak ayarlamalarına karşı çok dikkatli olmanız gerekiyor. Salon bitkileri için “genel” bir toprak karışımı şöyledir:
3 ölçü sade bir torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı..
Bu karışımda ponza ve dere kumu bulamazsanız alternatifleri şunlar: Ponza taşı yerine kil bilyeler veya strafor parçaları uygundur. Dere kumu yerine kuvars kumu uygundur.

2- Bitkilerinizin toprağına asla ıvır zıvır maddeler karıştırmayın. Süt, bira, aspirin, maya, şeker, sirke, ilaç, muz kabuğu vesaire. Bunların hiçbir faydası yok. Boş söylentileri ciddiye almayın.

3- Sıcağa alışık bitkileri serin yerlere çıkarmayın. 5 dakikalığına bile dışarıya havalansın diye bırakmak genelde köklerin ani çürümesiyle sonuçlanır. Sebep toprağın kimyası ile ilgili. Yani bazı topraklar soğuyunca kimyasal özelliği kökleri hızlıca yakıp çürütücü rol oynuyor. Ayrıca bitkileri salonda alışık olduğu yerden ayırmayın. Yerlerini değiştirmeyin. Yer değişikliğini sadece sıcak yaz aylarında yapın. Başka zamanlarda kötü etkisi olur.

4- Yaprak temizliğine büyük önem verin. Ortalama haftada bir defa yaprakları tertemiz temizleyin. Asla hiçbir yaprak biti ve toz birikimi olmamalı.

Son Söz

Yaprak kararması problemlerinin sebeplerinden başlıcalarına değindim. Fazla söze gerek yok. Okur da gereken önlemleri, tedbirleri alırsanız bitkilerinizin sağlıkları bozulmaz. Bu sayfa soru yazmaya kapalıdır. Sorunuz hangi bitki türü ile ilgili ise lütfen onun sayfasına yazın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler: |

Yorum / Soru yazma bir süre için kapalıdır.