Mevsimlik bitkiler

Parkları, bahçeleri çiçeklerle süslemek için kullanılan bitkilerin gerçekte ömürlerinin ne kadar olduğu hesaba katılmaz. Mevsimden mevsime söküp atar, yerlerine sıradaki mevsime uygun başka çiçekler dikerler. Bu sayfada mevsimlik türlerin özelliklerine değindim.

Mesimlik kullanımlı çiçekli süs bitkileri

Peyzaj açısından mevsimlik bitkiler

Parkların ve bahçelerin renkli çiçeklerle ve renkli yapraklarla süslenmeleri amacıyla kullanılan kısa boylu bitkilerdir. Bazıları gerçekten birkaç aylık ömürlü yani mevsimliktir. Bazıları uzun ömürlü oldukları halde mevsimlik amaçlarla parklara ve bahçelere dikilirler. Ortalama olarak her iki ayda bir çiçekler sökülür ve yerlerine başka tür çiçekler dikilir. Mevsim şartlarının değişmesine göre, döneme uygun en iyi çiçek açan türleri seçerler.

Parklara mevsimlik çiçek düzenlemeleri

Her zaman yeni mevsimlik bitkilerle yenilenen bir park

İstanbul’dan örnek verecek olursak.. Bu örnekler sadece fikir vermek içindir yani illa böyle olacak veya hep böyle yapıyorlar anlamına gelmiyor. Sonbahar ve kış aylarında hercai menekşe, siklamen ve bodur aslanağzı.. Kış ortasından itibaren bunların yanısıra veya bunların yerlerine çuha çiçekleri ve yine siklamenler.. Kış sonunda Bodrum papatyaları, Çeşme papatyaları, önceden köklendirilip tomurcuklandırılmış laleler dikilir. Mayısta lalalerin çiçekleri geçince yerlerinden söküp yerlerine başka bitkiler dikerler. İlkbahar ortasından itibaren seçenekler çoktur. Bodur cam güzelleri ve Yeni Gine çiçekleri yaza kadar idare eder. Yazın rozet çiçeği, yer minesi, petunya, Dahlia ve Zinnia türleri, horoz ibiği ve şeker begonyaları ile yumrulu begonyalar İstanbul iklimine uygun park-bahçe bitkileridir. Daha birçok tür sayabiliriz. Kadife çiçekleri İstanbul’da kış mevsimi haricinde her ay parklara bahçelere dikeceğiniz en iyi çiçek açan bitkilerdendir. Bodur sardunyalar kış ayları dışında ve sıcak yaz ayları dışında diğer aylarda parklara ve bahçelere uygun türlerdendir. Yine mevsimlik amaçlarla.

En uzun dönem çiçekli kalan park-bahçe bitkileri

Hercai menekşe yaz ortası dışında her zaman. Gülhatmi, rozet çiçeği ve yumrulu begonya tüm yaz boyunca. Kadife çiçeği ve şeker begonyası kış haricinde her zaman.. Petunya ilkbahardan yaz ortasına kadar sürekli çiçek açar.

Gerçek anlamda mevsimlik bitkiler

Tohumdan kolayca yetişen, hızlı büyüyerek 8-12 hafta içinde çiçek verecek kadar gelişim gösteren, bol bol çiçekler açan ve zaten ömürleri 3-6 ay arasında değişen bitkiler gerçek anlamda mevsimlik bitkilerdir. Horoz ibiği, kına çiçeği, kadife çiçeği ve fesleğen en net örnekleridir. Yaprak güzeli çeşitleri de bir bakıma böyledir ama sıcak evlerde güneşli pencere önlerinde birkaç yıl yaşayabilirler.

İki yıllık bitkiler

İki yıl ömürlü bitkiler mevsimliklerden farklı olarak ilk yıl sadece yapraklanıp köklerini güçlendirir. Bunlar soğuğa biraz dayanıklıdır. Sonraki yıl bütün güçlerini çiçek açmaya ve tohum üretmeye harcar ve ölürler. Örnek: Gül hatmi ve hüsnüyusuf..

Mevsimlik amaçla kullanılan uzun ömürlü bitkiler

Lale, rozet çiçeği, yer minesi, cam güzeli, siklamen, Dahlia türleri (yıldız çiçekleri), çuha çiçeği, şeker begonyası, yumrulu begonya.. Bunlar kullanıldıkları parkların, bahçelerin bulunduğu ilin ikliminde kışa dayanıklı ve uzun ömürlü olan türler olsalar bile sadece en güzel çiçeklenme dönemlerinde kullanılırlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.